HomeFootballEURO 2024 ne zaman başlıyor? Açılış maçı ne zaman? Türkiye ilk maçını...

EURO 2024 ne zaman başlıyor? Açılış maçı ne zaman? Türkiye ilk maçını hangi gün oynayacak?

Date:

Related stories

Fenerbahçe ye transferde İngiltere den rakip

UOL Esporte'de yer alan habere göre bir İngiliz kulübü,...

Okan Buruk tan Süper Kupa ve Beşiktaş sözleri

Galatasaray'ın rakipleri Fenerbahçe ile Beşiktaş'ın yeni teknik direktörleri ve...

Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği Kayseri Şubesi yönetimi, Büyükkılıç’ı ziyaret etti

Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği (TÜFAD) Kayseri Şubesi yönetimi,...

NBA: 21. Yüzyılın En İyi 25 Oyuncusunun Sıralaması

by Erick Coreen / Çeviri: Toprak Kağnıcı / info@eurohoops.net Eurohoops Türkiye’nin...
spot_imgspot_img


EURO 2024’e günler kala heyecan artmaya başladı. Peki EURO 2024 açılış maçı ne zaman? Türkiye ilk maçını hangi gün oynayacak? İşte EURO 2024 detayları…

UEFA EURO 2024 için geri sayım hızla devam ediyor. Turnuva, 14 Haziran’da başlayacak ve bir ay sürecek. Avrupa Futbol Şampiyonası’na ev sahipliği yapacak ülke, Eylül 2018’de Almanya olarak belirlendi. Batı Almanya, daha önce 1988 yılında bu turnuvaya ev sahipliği yapmıştı. EURO 2024, Doğu ve Batı Almanya’nın birleşmesinden sonra Almanya’da düzenlenecek ilk Avrupa Futbol Şampiyonası olacak. Almanya, son olarak 2006 FIFA Dünya Kupası’na ev sahipliği yapmıştı.

İLK MAÇ VE GRUP AŞAMASI

Turnuva, A Grubu’nda yer alan ev sahibi Almanya’nın 14 Haziran’da TSİ 22.00’de Münih’te İskoçya ile oynayacağı maçla başlayacak. Grup aşaması 26 Haziran’a kadar sürecek ve ardından 29 Haziran’da Son 16 Turu başlayacak. Avrupa futbolunun en büyüğünü belirleyecek final maçı ise 14 Temmuz’da Berlin’de oynanacak.


EURO 2024 GRUPLARI

EURO 2024’te altı grupta toplam 24 takım yarışacak. Her grupta dört ülke yer alıyor. Türkiye de bu turnuvada mücadele edecek. Gruplar şu şekilde:

A Grubu: Almanya, İskoçya, Macaristan, İsviçre

B Grubu: İspanya, Hırvatistan, İtalya, Arnavutluk

C Grubu: Slovenya, Danimarka, Sırbistan, İngiltere

D Grubu: Polonya, Hollanda, Avusturya, Fransa

E Grubu: Belçika, Slovakya, Romanya, Ukrayna

F Grubu: Türkiye, Gürcistan, Portekiz, Çek Cumhuriyeti


EURO 2024 FORMATI

Altı grupta her takım birbiriyle birer maç oynayacak. Gruplarını ilk iki sırada bitiren takımlar bir üst tura yükselecek. En iyi dereceyi elde eden dört takım da Son 16 Turu’na katılacak. Bu turda başarılı olan sekiz ülke çeyrek finale yükselecek ve ardından yarı final ve final maçları oynanacak.

TÜRKİYE’NİN MAÇ PROGRAMI

Türkiye, Avrupa Futbol Şampiyonası finallerinde daha önce altı kez mücadele etti. İlk olarak 1960 finallerinde boy gösteren Türk milli takımı, 1996’ya kadar bir daha turnuvaya katılamadı. EURO 1996’da üç maçını da kaybeden Türkiye, EURO 2000’de çeyrek finale kadar yükseldi. EURO 2008’de yarı finale çıkmayı başaran Türkiye, Almanya’ya elenerek final şansını kaybetti. EURO 2016’da bir galibiyet elde eden Türkiye, EURO 2020’de ise tüm maçlarını kaybetti.

EURO 2024 Elemeleri’nde Hırvatistan, Galler, Ermenistan ve Letonya’nın yer aldığı D Grubu’nu birinci tamamlayan Türkiye, finallere katılma hakkı kazandı. Türkiye, Gürcistan, Portekiz ve Çek Cumhuriyeti ile F Grubu’nda karşılaşacak. Turnuva öncesinde 35 kişilik geniş kadro açıklandı ve Çağlar Söyüncü sakatlığı nedeniyle kadrodan çıkarıldı. Bertuğ Yıldırım ise Ümit Milli Takım’a gönderildi.

Türkiye’nin grup fikstürü şu şekilde:

18 Haziran: Türkiye – Gürcistan (TSİ 19.00 – Dortmund)

22 Haziran: Türkiye – Portekiz (TSİ 19.00 – Dortmund)

26 Haziran: Türkiye – Çek Cumhuriyeti (TSİ 22.00 – Hamburg)

Ayrıca Süper Lig hakemlerinden Halil Umut Meler, turnuvada görev alacak 19 hakemden biri olarak seçildi. Alper Ulusoy da VAR hakemi olarak görev yapacak.


TÜRKİYE’NİN KADROSU

Türkiye’nin 26 kişilik nihai turnuva kadrosu da açıklandı. Türkiye Futbol Federasyonu’ndan (TFF) yapılan açıklamaya göre Abdülkadir Ömür, Berat Özdemir, Can Uzun, Cenk Özkacar, Doğan Alemdar ve Oğuz Aydın kadroda yer almadı.

Kaleciler: Altay Bayındır (Manchester United), Mert Günok (Beşiktaş), Uğurcan Çakır (Trabzonspor)

Defans: Mert Müldür, Ferdi Kadıoğlu, Samet Akaydın (Fenerbahçe), Zeki Çelik (Roma), Abdülkerim Bardakcı (Galatasaray), Ahmetcan Kaplan (Ajax), Merih Demiral (Al-Ahli)

Orta saha: Hakan Çalhanoğlu (Inter), İsmail Yüksek (Fenerbahçe), Kaan Ayhan (Galatasaray), Okay Yokuşlu (West Bromwich), Orkun Kökçü (Benfica), Salih Özcan (Borussia Dortmund)

Forvet: İrfan Can Kahveci (Fenerbahçe), Kenan Yıldız (Juventus), Yunus Akgün, Kerem Aktürkoğlu, Barış Alper Yılmaz (Galatasaray), Arda Güler (Real Madrid), Bertuğ Yıldırım (Rennais), Cenk Tosun, Semih Kılıçsoy (Beşiktaş), Yusuf Yazıcı (Lille)


FAVORİ GÖSTERİLEN ÜLKELER

Spor verileri analizi yapan Opta şirketinin yayımladığı tahminlere göre, İngiltere ve Fransa turnuvanın favorileri arasında yer alıyor. Bu iki ülkenin yarı final oynama şansı neredeyse eşit. İngiltere ve Fransa’yı ev sahibi Almanya ve İspanya takip ediyor. Opta’nın tahmin modeli, bahis piyasası oranlarını ve kendi takım sıralamalarını kullanarak maç sonuçlarının olasılıklarını belirliyor. Oranlar ve sıralamalar, takımların geçmiş ve yakın zamandaki performanslarına dayanıyor.


MAÇLAR HANGİ ŞEHİRLERDE OYNANACAK?

EURO 2024 maçları 10 şehirde 10 farklı stadyumda oynanacak. Şehirler, stadlar ve kapasiteleri şöyle:

Berlin: Olympiastadion Berlin (71 bin)

Köln: Köln Stadyumu (43 bin)

Dortmund: BVB Stadion Dortmund (62 bin)

Düsseldorf: Düsseldorf Arena (47 bin)

Frankfurt: Frankfurt Arena (47 bin)

Gelsenkirchen: Arena AufSchalke (50 bin)

Hamburg: Volksparkstadion Hamburg (49 bin)

Leipzig: Leipzig Stadyumu (40 bin)

Münih: Münih Football Arena (66 bin)

Stuttgart: Stuttgart Arena (51 bin)


RESMİ MAÇ TOPU VE MASKOT

EURO 2024’ün resmi maç topu “FUSSBALLLIEBE” olarak adlandırıldı. Kasım 2023’te UEFA ve adidas tarafından Berlin Olimpiyat Stadı’nda tanıtılan FUSSBALLLIEBE, Almanca’da “futbol sevgisi” anlamına geliyor. Ayrıca, EURO 2024’ün maskotu “Albärt” olarak belirlendi. Kürklü bir oyuncak ayı olan Albärt, Avrupa genelindeki okul çocukları arasında yapılan oylama sonucunda seçildi.

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Latest stories

spot_img